Imaginile șocante ale ambalajelor și deșeurilor de plastic din apele lumii determină în mod clar…
Vederea, schimbările la care trebuie să vă așteptați odată cu îmbătrânirea
Vederea, schimbările la care trebuie să vă așteptați odată cu îmbătrânirea. Îmbătrânirea nu e o opțiune; trebuie să ne lovim cu toții de ea. Îmbătrânirea aduce o mai bună înțelegere a lumii. Din păcate, provoacă și o creștere a problemelor de sănătate.
Putem include aici îmbătrânirea stării oculare și a bolilor asociate acestor afecțiuni. Cu măsuri preventive adecvate și modificări ale stilului de viață, putem evita cu succes dezvoltarea a tot felul de probleme oculare legate de vârstă.
Așadar, pentru a vă „înarma” împotriva oricărei posibile amenințări oculare, voi acoperi modificările vizuale obișnuite cauzate de îmbătrânire. Continuați să citiți acest articol de blog oferit de Audio Optica, sursa dvs. de știri din domeniul medical.
Iată cum îți afectează ochii și vederea procesul de îmbătrânire
- ochii își pierd elasticitatea și astfel se rigidizează, ceea ce face dificilă concentrarea asupra obiectelor din apropiere;
- cristalinul se deteriorează și devine tot mai dificil de văzut clar în condiții de lumină slabă;
- numărul de celule nervoase scade, afectând percepția vederii;
- pupilele reacționează încet la schimbările de lumină;
- ochii produc mai puține fluide, făcându-i frecvent uscați.
Afecțiuni oculare frecvente din cauza îmbătrânirii care afectează și vederea
1. Vederea de aproape se pierde
Oamenilor de 40 de ani le este greu să vadă cu ușurință obiectele din apropiere. Această modificare a vederii legată de vârstă se numește presbiopie. Apare atunci când ochii își pierd elasticitatea și se rigidizează.
În mod normal, cristalinul din ochi își schimbă forma pentru a plasa lumina pe retină și a crea o imagine. Dar, când ochii tăi au probleme, cristalinul nu își mai schimbă poziția, iar lumina nu este așezată corect pe retină.
Ca urmare, se face dificilă concentrarea asupra obiectelor din apropiere. Presbiopia e o problemă normală a ochilor de bătrânețe care se intensifică treptat în timp. Persoanele cu prezbiopie trebuie să țină lucrurile la o distanță de un braț pentru a vedea corect.
Afecțiunea poate fi corectată folosind ochelari de citit sau varifocali.
2. Încordarea ochilor la lumină slabă
Unul dintre semnele îmbătrânirii ochilor poate fi observat cu privire la modul în care reacționează într-o cameră slab luminată. Adulților mai în vârstă le e greu să vadă în lumină slabă, deoarece cristalinul devine mai puțin transparent.
Ochii devin mai densi, ceea ce face dificilă trecerea luminii prin retină în partea din spate a ochilor. Astfel, citirea, vizionarea sau observarea a ceva în lumină slabă nu vor fi viabile la persoanele în vârstă.
Vor avea nevoie de iluminare mai puternică pentru a vedea lucrurile corect.
3. Pete plutitoare
Îmbătrânirea are ca rezultat și mai multe pete negre mici care se mișcă pe câmpul vizual. Aceste pete colorate se numesc plutitori. Sunt fragmente minuscule de fluid solidificat în ochi. Majoritatea adulților observă petele într-o cameră bine luminată sau într-o zonă luminoasă în aer liber.
De obicei, plutitorii sunt normali și aceștia nu interferează cu adevărat cu vederea ta. Dar, dacă cresc numărul lor dintr-o dată, atunci indică probleme oculare, cum ar fi dezlipiri de retină. Trebuie să vă adresați imediat unui optometrist dacă observați aceste semne.
4. Schimbarea percepției culorii
Pe măsură ce cristalinul devine mai galben la o vârstă mai înaintată, persoanele percep culorile în mod diferit. Unele culori pot părea mai puțin strălucitoare și mai contrastante, în timp ce culorile mai deschise sunt și mai greu de văzut.
Modificarea percepției culorii nu este frecventă la toți adulții în vârstă. Dar, majoritatea persoanelor în vârstă întâmpină dificultăți în citirea literelor negre tipărite pe un fundal albastru sau în citirea oricăror litere de culoare albastră.
5. Uscăciunea ochilor
Una dintre problemele obișnuite ale îmbătrânirii ochiului se referă la uscarea suprafeței acestuia. Se întâmplă din cauza lipsei de celule responsabile de producerea fluidelor care lubrifiază ochii. Glandele lacrimale pierd fluidele pe parcurs, uscarea ochilor putând fi dificil de gestionat.
Este o afecțune destul de incomodă, provocând mâncărime sau senzație de arsură. Pentru a evita aceste condiții dure, vă sugerăm să utilizați un umidificator la domiciliu sau să utilizați picături pentru ochi care simulează lacrimile reale.
Încercați să evitați vizitarea locurilor cu vreme extremă sau purtați ochelari de soare pentru a vă proteja. Lacrimile sunt, de asemenea, un simptom semnificativ al unor probleme grave, cum ar fi o infecție a ochilor sau un canal lacrimal blocat.
Persoanele cu ochii uscați pot avea, de asemenea, ochi excesiv de apoși. Trebuie să vă consultați optometristul pentru a trata ambele afecțiuni.
Boli frecvente ale ochilor datorate îmbătrânirii care afectează vederea
1. Cataracta
Cataracta este una dintre bolile oculare semnificative ale îmbătrânirii. Se dezvoltă odată cu vârsta și vă poate afecta unul sau ambii ochi. Provoacă o vedere neclară și formează halouri în jurul luminii.
Cataracta te face, de asemenea, să vezi culori estompate, provocând probleme cu lumina puternică și slabă.
2. Glaucom
Glaucomul este una dintre cele mai preocupante boli oculare care duc la pierderea permanentă a vederii. E una dintre cele mai mari cauze de orbire din întreaga lume pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
Apare atunci când există presiune aplicată pe nervul optic, o presiune anormal de mare în ochi. Și cu glaucomul trebuie să fiți foarte atenți, deoarece nu prezintă semne sau simptome timpurii.
3. Tulburări retiniene
Deteriorarea retinei, o căptușeală subțire pe partea din spate a ochiului, duce la tulburări ale retinei. Aceste mici căptușeli detectează imaginile și le transmit mai departe creierului pentru ca noi să le interpretăm.
a) Degenerescența maculară legată de vârstă (DM)
DM este cunoscută pentru pierderea celulelor din macula care este responsabilă pentru vederea detaliată, cum ar fi recunoașterea facială și citirea. Afectând adulții mai în vârstă de 50 și 60 de ani, degenerescența maculară face dificilă desfășurarea activităților de zi cu zi.
Putem include aici citirea sau recunoașterea fețelor oamenilor.
b) Desprinderea de retină
O tulburare oculară care apare atunci când stratul interior și exterior al retinei se separă, îngreunând comunicarea creierului cu vederea. Experimentați pete bruște, imagini ondulate de apă sau o umbră întunecată creată pe câmpul dvs. vizual.
c) Retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică este o complicație cauzată de diabet. Apare atunci când vasele de sânge ale ochiului încep să curgă. Rezultă vederea neclară, pete oarbe sau chiar niciun simptom. Retinopatia diabetică nu se poate trata, tot ce poți face este să te îndepărtezi de factorii de risc.
Testele oculare frecvente pot ajuta la detectarea bolii la timp.
4. Conjunctivita
O afecțiune obișnuită de îmbătrânire, conjunctivita este, de asemenea, cunoscută sub numele de ochi roz. Rezultă din inflamația stratului exterior al părții albe a ochiului. Îți face ochii să arate roz sau roșii și provoacă durere, mâncărime, iritații și senzație de arsură.
Puteți folosi lacrimi artificiale sau vă puteți apăsa ochii cu o cârpă rece sau caldă de câteva ori pe zi.
5. Boli ale corneei
Boli care afectează corneea, ca distrofiile corneene, herpesul ocular, cheratita și alte afecțiuni precum roșeața și ochii apoși reduc vederea sau exacerbează efectul de halou. Majoritatea acestor boli ale corneei pot fi tratate folosind picături oftalmice sau pastile.
Pe de altă parte, o boală avansată necesită un tratament extins.
Cum se previn îmbătrânirea stării oculare și bolile care cauzează probleme cu vederea?
Îmbătrânirea în sine nu cauzează aceste afecțiuni oculare grave și boli. Puteți lua măsuri preventive vitale pentru a le împiedica să vi se întâmple. Iată ce trebuie făcut pentru a preveni afecțiunile oculare legate de vârstă:
- teste oculare anuale. Vizitați optometristul dvs. în fiecare an pentru a efectua un test ocular cuprinzător și a detecta problemele cât mai curând posibil;
- mănâncă sănătos. O dietă echilibrată te poate ajuta să scapi de multe boli severe ale ochilor, așa că mănâncă bine;
- nu fuma și nu consuma băuturi alcoolice. Consumul de tutun și alcool provoacă numeroase boli.