skip to Main Content
Dinte lipsă, descoperă 5 motive pentru care trebuie să rezolvi problema

Dinte lipsă, descoperă 5 motive pentru care trebuie să rezolvi problema

Dinte lipsă, descoperă 5 motive pentru care trebuie să rezolvi problema. Articol de blog pentru cei care încă mai stau pe gânduri.

Lipsa dinților poate fi o problemă obișnuită pentru adulți. Fie din motive congenitale, din cauza traumatismelor sau a cariilor netratate care duc la pierderea dinților.

Cu toate acestea, faptul că ceva poate fi relativ comun nu înseamnă că este o problemă care poate fi ignorată. Cu sănătatea dentară – și sănătatea în general – nu există siguranță în număr.

Ar trebui ca adulții cu un dinte lipsă sau dinți lipsă să ia în considerare acțiunile de remediere. Descoperim în acest articol oferit de Audio Optica opțiunile de tratament disponibile.

Dinte lipsă: cât de frecvente sunt situațiile de acest fel?

S-ar putea să vă surprindă să aflați că Hipodonția (dinții lipsă congenital) este o afecțiune care afectează mulți adulți din întreaga lume.

Pe lângă aceasta există și cei care au pierdut un dinte sau mai mulți dinți într-un accident. Nu în ultimul rând, există multe cazuri în care lipsa de tratare a cariilor a dus la pierderea dinților.

În total, există sute de mii de oameni în România cărora le lipsește unul sau mai mulți dinți.

Vă putem asigura că dinții lipsă sunt o preocupare pe care stomatologii o tratează cu îndemânare și compasiune în mod regulat.

Motive pentru a rezolva problema cu un dinte lipsă

Impactul asupra încrederii în sine

„Dezechilibrul vizual” cauzat de lipsa dinților vă poate afecta încrederea și respectul de sine.

Persoanele cu dinții lipsă își pot acoperi gura când râd sau vorbesc sau pot evita zâmbetul și alte mișcări care le afișează dinții. De ce trebuie să treceți prin astfel de momente stânjenitoare?

Alți dinți sunt suprasolicitați

Fiecare dinte are un scop, fie că este vorba de mestecarea alimentelor sau de vorbire clară. Când lipsesc dinții, se perturbă echilibrul dintre cei rămași, modificând presiunea mușcăturii.

Acest lucru poate duce ca restul dinților să se confrunte cu o sarcină de lucru crescută. Mai grav, se poate schimba poziția lor ori pot chiar ceda de la uzură.

Structura osoasă se poate modifica

Când lipsește un dinte, gingia și osul nu mai sunt stimulate. Acest lucru poate duce la restrângerea osului maxilarului și la retragerea gingiei.

Dinții vecini pot fi afectați, crescând din nou riscul pierderii ulterioare a altor dinți.

Aspectul unei persoane poate fi, de asemenea, afectat negativ. Osul maxilarului fiind mai redus face fața să pară mai îmbătrânită.

Vă puteți bucura din nou de o dietă completă și variată

Pentru mulți, dinții lipsă îi împiedică să se bucure de alimente prin limitarea a ceea ce pot mânca.

În funcție de tratamentul ales pentru lipsa dinților, s-ar putea să descoperiți că o dietă completă și variată este deblocată și la dispoziția dvs.

Mâncarea este din nou ceva de care să vă bucurați!

Soluția pentru înlocuirea unui dinte lipsă poate fi cu adevărat pe termen lung

Diferite soluții pentru lipsa dinților oferă diferite grade de longevitate. O proteză parțială poate părea o opțiune rentabilă.

Pe de altă parte, rezistă cinci ani sau mai mult în doar 40% din cazuri.

În contrast, implanturile dentare (dental implants) au o rată de succes de 98%. De asemenea, adesea vor rezista o viață întreagă.

Care este motivul unui asemenea rezultat? Implantul devine parte a maxilarului, replicând funcția unui dinte natural. Ce poate fi mai bun decât atât?

În 90% din cazuri implanturile vor fi în continuare eficiente chiar și după 15 ani de la inserarea lor. Tratamentul pentru lipsa dinților este o investiție.

Cu toate acestea, comparată cu costul îngrijirii dentare în curs de desfășurare pentru a remedia numeroasele probleme pe care acești dinți lipsă le-ar putea crea, pe termen lung, acest cost este probabil un ban bine cheltuit.

Opțiuni pentru înlocuirea unui dinte lipsă

Există mai multe opțiuni pentru oricine are în vedere înlocuirea dinților lipsă. Acest lucru depinde adesea de o varietate de factori.

De exemplu, sănătatea bucală actuală, numărul de dinți care lipsesc și cerințele bugetare.

Cel mai bun tratament pentru dvs. va fi discutat în timpul unei consultări cu un stomatolog. Acesta vă va informa asupra situației în care vă aflați și pașii necesari pentru a vă recăpăta zâmbetul mult dorit.

Proteză parțială

O proteză parțială constă dintr-o placă acrilică detașabilă sau un cadru metalic. Aceste variante descrise anterior vor ține unul sau mai mulți dinți artificiali în poziție.

Deși este o opțiune ieftină, aceasta este, de asemenea, una care are cea mai mică rată de succes pe termen lung. O astfel de variantă va rezista cinci ani în doar 40% din cazuri.

Protezele parțiale sunt detașabile și oferă o experiență foarte diferită de cea a implanturilor. Cele din urmă vor funcționa așa cum ar face un dinte natural.

Punte legată din rășină

Această opțiune de tratament fixează un dinte artificial pe spatele dinților adiacenți cu „aripi” metalice. Rata de succes este ridicată, podul rezistând cel puțin cinci ani în 88% din cazuri.

Durata medie de viață nu depășește cu mult acest timp la șapte ani.

Un dezavantaj este că, în unele cazuri, este posibil să vedeți metalul care ține dintele artificial în loc prin dintele natural de susținere.

Puntea convențională

O punte convențională este un dinte artificial fix care este ținut în loc de coroane pe dinții adiacenți.

Această opțiune are o rată de succes bună și este o soluție eficientă pe termen lung. De exemplu, dacă se compară cu tratamentele menționate anterior.

O problemă potențială care trebuie luată în considerare este că poate deteriora dinții adiacenți. Aceștia sunt afectați pentru a face spațiu punții.

Implant dentar pentru un dinte lipsă

Implanturile dentare au cea mai mare rată de succes. Sunt, de asemenea, opțiunea care acționează într-un mod cel mai apropiat de dinții naturali.

Implanturile ajută la menținerea nivelurilor osoase în locul dinților care au fost îndepărtați.

Au o rată de succes superbă și, în majoritatea cazurilor, vor dura toată viața. În ceea ce privește aspectul și funcția, acestea pot fi tratate exact ca un dinte natural.

Mai mult ca sigur un implant dentar poate fi cea mai scumpă opțiune. Însă, faptul că sunt o variantă de tratament care durează, de obicei, pe termen lung ajută la compensarea cheltuielilor inițiale.

Concluzie

Lipsa dinților nu mai trebuie să fie o problemă pentru adulți. Nu contează că apare din motive congenitale, ale traumatismelor sau ale cariilor netratate.

Faptul că ceva poate fi relativ comun nu înseamnă că este o problemă ce trebuie ignorată. Cu sănătatea dentară nu este de jucat!

Back To Top
Search